Южна Корея се натъкна на неизправности на американски F-35 и започна да извежда от въоръжение тези изтребители.

Съобщава се, че на 4 януари 2022 г. един от самолетите е кацнал "по корем" в авиобазата Сосан. Пистата била покрита със специална огнеупорна пяна за намаляване на триенето. В резултат на разследването беше установено, че инцидентът е причинен от удар с птица, в резултат на което електронните системи на изтребителя са се повредили, включително системата за освобождаване на колесника. Това беше първият известен инцидент с F-35A извън Съединените щати, пишат чужди агенции.

Въпреки първоначалните изявления за "минимални щети" на самолета, военновъздушните сили на страната в крайна сметка решиха да отпишат машината.

Шин Уон-син, член на комисията по отбрана на националния парламент, отбеляза, че от януари 2021 г. до юни 2022 г. е имало 234 неизправности, довели до отмяна на полети, и 62 случая на „пропускане на конкретна мисия“. Причината за това според него е липсата на резервни части. Отказите се случват два пъти по-често, отколкото при изтребителите F-4 и F-5 от войната във Виетнам.

В същото време, въпреки възникващите проблеми, през март стартира официалната процедура за закупуване на допълнителни 20 изтребителя от този тип за 2,85 милиарда долара с доставка до 2028 г. Първоначално беше планирано закупуването на модификация на F-35B с възможност за вертикално излитане, но очевидно плановете са се променили.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук