Военнослужещият от въоръжените сили на Украйна, доброволец от специалната част „Гром“, политологът Кирил Сазонов коментира завръщането на наемниците от ЧВК „Вагнер“ на фронта в Украйна и оцени дали участието им във военните действия може да помогне в настъплението.

Той отбеляза, че украинските защитници са готови вагнеровците да се върнат на фронта и участието им в битки като част от частите на руската армия няма да окаже фундаментално влияние на бойното поле, пиш УНИАН.

"Ние бяхме готови, когато те бяха значително повече, когато те работеха като единна единица. Бяхме готови и задържахме позиции, задържахме Бахмут, много от тях останаха завинаги на украинска земя. Сега те са много по-малко, те са разпръснати между различни части. Защото тези части, както в посока Бамут, така и на юг, търпят много големи загуби именно поради опитите си да си върнат позиции, които вече са освободени от украинските войски. 

Те вече не са "Вагнер", а ще са на договор с руското министерство на отбраната. Въпреки че бившият им началник щаб с позивна "Север" сега ще формира нови доброволчески части за Министерство на отбраната, струва ми се, че вече има много, много малко доброволци дори сред руските затворници. И без мобилизация "Няма да могат да съберат нищо. Е, петстотин или хиляди и половина бойци ще дойдат под договор с руското министерство на отбраната с опит, но ние също имаме опит. Така че нищо фундаментално няма да се промени“, подчерта Сазонов.

Също така, оценявайки сегашната фаза на войната, военнослужещият отбеляза, че тя не е позиционна, въпреки факта, че няма бързо настъпление, широко се използват безпилотни летателни апарати и ракети за поразяване.

"Има признаци на позиционна война - това е много плътно миниране, много сериозни укрепления. Но това не може да се нарече стабилна позиционна война. Тъй като украинските сили за отбрана напредват на юг от Бахмут, те напредват малко по малко, оказване на натиск, освобождаване на нашата земя.

На юг в посока Токмак работят и нашите въоръжени сили, те също освобождават. Тоест няма чисто позиционна война. Няма бързо настъпление, но много ракети и работят безпилотни самолети, които нанасят удари по складове, казарми и щабове. Това е много важен фактор“, обясни Сазонов.

Той добави, че прогнозите на някои експерти за вероятната продължителност на войната нямат смисъл, тъй като ситуацията на фронта е много динамична и постоянно се променя.

"Що се отнася до твърденията на експерти, особено западни, които казват, че войната може да стане дълга, тя може да продължи пет или осем години или десет. Вярвам на моя Генерален щаб и ръководство, на моя командир. Всеки военен ще ви каже това Прогнозата за седмицата не е далеч Продължава, прогнозата за месеца е все така, защото всеки прави грешки и постоянно измисляме нещо, което да постави врага в неудобно положение, да кажем, да изненада. Те също работят върху това. Всичко се променя, понякога се променя доста бързо, така че да се направи прогноза за годината е много неблагодарна задача. Дори за тези, които разполагат с всички данни от разузнаването и специалните служби, за една година е неблагодарна работа, да не говорим за прогнози за пет-осем години“, завърши Сазонов.

На 29 септември Министерството на отбраната на Обединеното кралство, позовавайки се на своите разузнавателни данни, съобщи, че членове на ЧВК Вагнер са започнали да се връщат да се бият в Украйна. Както се отбелязва в разузнаването, предислоцирането на наемниците става индивидуално и на малки групи за участие във военните действия като част от различни руски части. Бойците са съсредоточени около Бахмут, Донецка област, защото познават този район.

Онзи ден ръководителят на пресслужбата на източната група войски на въоръжените сили на Украйна Иля Евлаш потвърди, че наемниците от ЧВК "Вагнер" се връщат на украинския фронт. Той отбеляза, че това са военнослужещи от ЧВК "Вагнер", които са били на територията на Беларус, а сега някои от тях подновяват договорите си с руското министерство на отбраната, което планира да ги включи във военни действия.

На 29 септември Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във вечерен доклад информира, че в посока Запорожие руските войски са се опитали да възстановят загубената позиция в района на Работиной и Ивовой на Запорожка област, но тези опити са били неуспешни. Те също така неуспешно атакуват украинските войски в направленията Авдеевски, Мариински и Шахтарски. А в посока Бахмут неуспешно се опитаха да възстановят загубената позиция в района на Клещиевка в Донецка област. В същото време украинските сили за отбрана продължават да провеждат настъпателна операция в Мелитополско направление, настъпателни (щурмови) действия в Бахмутско направление, като нанасят значителни загуби на руските войски в жива сила и техника и ги изтощават по целия фронт. линия. Отбелязва се, че оперативната обстановка в източната и южната част на Украйна остава тежка.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук