ВВС на САЩ сключиха договор с Northrop Grumman Corporation за доставка на иновативно оръжие - ракетата SiAW, която ще може да атакува наземни и въздушни цели с помощта на радиочестотни сигнали.

Така тези оръжия значително ще повишат ефективността на американските въоръжени сили. Пресслужбата на Northrop обяви сключването на сделка на стойност 705 милиона долара, информира украинското издание "Фокус".

„При разработването на SiAW Northrop Grumman използва своя опит в проектирането, разработката и производството на оръжейни системи, което ще позволи да се реализират приоритетите на ВВС в областта на цифровите технологии и да ускори доставката на бойни средства“, казва компанията в прессъобщение.

Съобщава се, че специалистите на Northrop ще работят през следващите 36 месеца, за да интегрират платформата и да завършат програма за интензивни тестове - най-важната фаза на бързото създаване на прототипи.

Калифорнийската корпорация ще извърши цялата тази работа в своето съоръжение в Нортридж и в центъра за интегриране на модерни ракети - балистичната лаборатория Allegany, разположена в Западна Вирджиния.

Какво се знае за ракетата SiAW

Боеприпасът Stand-in Attack Weapon (SiAW) е революционно оръжие въздух-земя, специално проектирано да неутрализира бързо движещи се и непредвидими противникови цели.

Като иновативен отговор на все по-сложни заплахи, оръжието има отворен архитектурен интерфейс. Това предимство позволява бърза модернизация на подсистемите, което позволява въоръжените сили да бъдат оборудвани с разширени възможности.

Съгласно амбициозната концепция, ВВС планират да започнат да използват SiAW до 2026 г. Разработката и доставката в експлоатация включва няколко сегмента:

- първата фаза завършва с летателни изпитания на управляемата ракета

- втората фаза завършва с три допълнителни летателни теста и доставка на прототипи на ракети SiAW.

Възможности за използване

Ракетата въздух-земя SiAW ще се използва от самолети от пето поколение като F-35 и B-21. Предназначена е за унищожаване на бронирани машини - танкове и бронетранспортьори.

Скоростта и маневреността на тези цели ги правят трудни за поразяване, но системата SiAW осигурява ефективно решение за борба с тях.

Въздух-въздух и земя-въздух SiAW са проектирани да атакуват бързо движещи се военни цели в небето - като самолети, изтребители, атакуващи хеликоптери и безпилотни летателни апарати.

Тези цели често имат висока маневреност и скорост на полета, което ги прави трудни за поразяване с традиционните противовъздушни оръжия.

Технологията на Northrop обаче дава възможност да се оборудват ракетите с усъвършенствани системи за насочване, което им позволява ефективно да проследяват и прихващат такива цели.

Основното предимство на SiAW е, че ракетата открива цели с помощта на радиочестотни сигнали, без да разкрива местоположението си. Това увеличава шансовете на самолета-носител за оцеляване и намалява риска от откриване от противника.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук