Фармацевтичният гигант Pfizer съобщи, че анализ на финалното изпитание на кандидат за ваксина срещу коронавируса е показал 95% ефективност на ваксината без сериозни странични ефекти. До няколко дни Pfizer ще внесе документи в Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ за получаване на разрешение за използването й, съобщават американски медии.

Анализът също показва, че ваксината е с ефективност 94% при хора на възраст над 65 г. 

Публикуваните междинни резултати от фармацевтичния гигант и партньора им BioNTech показват, че ваксината може да предотврати заразяване с коронавирус при повече от 90% от хората.

Тези данни се базират на първите 94 доброволци с коронавирус, но публикуваните днес данни се основават на първите 170 случая на коронавирус на клиничните изпитания.

Ваксината е тествана върху 43 500 души в шест държави и няма регистрирани сериозни странични ефекти.

Миналата седмица от компанията обявиха, че кандидатът на Pfizer/BioNTech е показал 90% ефективност. Ваксината е разработена от германската биотехнологична компания BioNTech и ще бъде произведена и разпространена с помощта на Pfizer.

По-рано тази седмица американската биотехнологична компания Moderna съобщи, че нейната експериментална ваксина срещу COVID-19 е показала 94,5% ефективност.

Все още се чакат резултатите от изпитания на кандидата за ваксина на Оксфордския университет и компанията AstraZeneca.