Посещението на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван не противоречи на политиката за"един Китай", която следват американските власти.

Това обяви говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби, припомняйки и че Пелоси бе категорична, че САЩ не възнамеряват да се намесват в "дрънкането на оръжие", съобщава news.bg.

„Нека бъда ясно разбран: посещението на Пелоси е напълно в съответствие с нашата дългогодишна политика за един Китай. Дадохме да се разбере, че ние нямаме промяна в тази си политика“ - поясни Кърби по време на брифинг.

„Политиката за един Китай“ е външнополитически принцип, според който страните признават съществуването само на една държава, претендираща да се нарече Китай и това е Китайската народна република (КНР), но не и Република Китай (Тайван). Съединените щати са установили дипломатически отношения с КНР през 1979 г., отказвайки да признаят Тайван.

Кърби посочи и че САЩ очакват китайската страна да се подготви за отмъщение, включително и като проведе широкомащабни учения. Днес се очаква Нанси Пелоси да се срещне с президентката на Тайван Цай Ингвен. Пелоси пристигна в Тайван на 2-ри август.