Вашингтон не възнамерява да предупреждава Москва за киберудари, заяви официалната представителка на Белия дом Джен Псаки.

Както е отбелязала прессекретарката, по време на срещата на върха в Женева, президентът на САЩ Джо Байдън е споменал за хакерски атаки срещу американски обекти, за които е обвинявана Русия. Според неговите думи, ако те продължат, Москва ще отговаря за това. В този случай Вашингтон ще действа без предупреждение - добавила е Псаки.

"Президентът даде ясно да се разбере: това са области, които наблюдаваме, и си запазваме възможността за действия с последствия", казала е тя на брифинга.

Срещата на върха между Русия и САЩ се проведе в Женева на 16 юни. В обобщение на разговорите Владимир Путин е посочил, че страните ще започнат консултации по киберсигурността. 

Говорейки за киберсигурността, Байдън е заявил, че Съединените щати ще предприемат ответни мерки, ако бъдат нарушени "основни норми", но е изключил възможността за използване на военна сила.

Американският лидер е предал на своя колега списък с 16 организации в САЩ, които се считат за част от критичноважната инфраструктура и които Вашингтон смята за недопустими за атакуване.

Превод и редакция: БЛИЦ