Русия и САЩ потвърждават ангажимента си към принципа, според който в света никога не трябва да бъде подпалвана ядрена война. Това се казва в съвместно изявление на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън за стратегическата стабилност, публикувано на сайта на Кремъл.

В документа се посочва, че "Русия и САЩ са показали, че дори в периоди на напрежение те са способни да постигнат напредък в осъществяването на съвместните цели за осигуряване на предсказуемост в стратегическата сфера, намаляване на рисковете от въоръжени конфликти и заплахата от ядрена война".

Пълният текст на изявлението:
"Ние, президентът на Руската федерация Владимир Путин и президентът на Съединените американски щати Джордж Р. Байдън, отбелязваме, че Русия и Съединените щати демонстрираха, че дори по време на напрежение те са в състояние да постигнат напредък в изпълнението на общи цели, предсказуемост в стратегическата сфера и намаляване на рисковете от въоръжени конфликти и заплахата от ядрена война.

Неотдавнашното удължаване на Договора за СТАРТ е свидетелство за нашия ангажимент за контрол на ядрените оръжия. 

Днес потвърждаваме привързаността си към принципа, че в ядрената война не може да има победители и никога не трябва да се отприщват.
За да постигнат тези цели, Русия и САЩ скоро ще започнат всеобхватен двустранен диалог относно стратегическата стабилност, който ще бъде съществен и енергичен. Чрез този диалог целим да поставим основата за бъдещи мерки за контрол на оръжията и намаляване на риска".

БЛИЦ припомня, че на конференция след срещата американският президент Байдън също говори за "неволна война". Изявление направи и руският президент Путин.

БЛИЦ уточнява, че по време на срещата между държавните глави на САЩ и Русия избухна безредица и хаос.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!