Съединените щати са се опитали да ликвидират висш ирански командир с тайна операция в Йемен миналата седмица, която е обаче е била неуспешна, потвърдиха анонимни американски представители, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

За неуспешния удар в Йемен най-напред съобщи в. "Вашингтон пост".

Ударът бил нанесен същия ден, в който в Багдад с дрон бе ликвидиран иранският генерал Касем Солеймани. Според анонимни източници мишена на неуспешната тайна операция на специалните части e бил Абдул Реза Шахлаи, високопоставена фигура в иранския корпус на Гвардейците на ислямската революция. Той, като и ген. Солеймани, са фигурирали в одобрен списък на военни цели, което говори за целенасочено усилие на САЩ да неутрализират ръководството на силите Ал Кудс (външните операции на иранския корпус), след като ги обявиха за терористична организация, отбелязва АП. Източниците не разкриват как точно се е провалила операцията.

Говорител на Пентагона заяви, че Министерството на отбраната "е запознато с информацията за въздушен удар на 2 януари в Йемен, отдавна признат като безопасно убежище за терористи и други неприятели на САЩ", но министерството "не коментира предполагаеми операции в региона".

Държавният департамент, в началото на миналия месец, обяви награда от 15 млн. долара за информация, водеща до пресичане на финансирането на организацията, включително за Шахлаи, който има ключова роля. Според институцията, той има дълга история на участие в атаки срещу американци и американски съюзници по света, планирал е многобройни убийства срещу коалиционните сили в Ирак, осигурявал е доставка на експлозиви и оръжия на шиитски милиции и е организирал неуспешния заговор за убийство на саудитския посланик във Вашингтон през 2011 г. Шахлаи е контролирал финансовите потоци, предназначени за вербуване на изпълнители за заговора, като е одобрил 5 млн долара за цялата операция, според министерството на финансите на САЩ.

Президентът Доналд Тръмп обясни защо САЩ са атакували Солеймани, в интервю за телевизия Фокс вчера,: "Те си бяха наумили да взривят нашето посолство". "При това той имаше предвид повече от едно посолство", добави Тръмп, без да уточнява подробности. Не е ясно дали Шахлаи е бил част от този по-широк заговор, посочва Ройтерс.