Президентът Доналд Тръмп превърна убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани в тема на кампанията за преизбирането си на предизборен митинг в Толидо, щата Охайо, предаде БТА.

Тръмп отдели голяма част от речта си в защита на решението си да бъде убит Сюлеймани и в отхвърляне на критиките на демократите, според които той е превишил правомощията си със заповедта американски безпилотен самолет да нанесе въздушен удар по автоколона на летището в Багдад, в която се е намирал командирът на иранските Бригади Ал Кудс.

Тръмп обвини Сюлеймани , че е организирал изпълнените с насилие протести на проирански групировки при посолството на САЩ в Багдад този месец.


По думите на Тръмп, ако не е бил изпратил американски войници да защитават посолството, протестиращите е можело да нахлуят вътре и да убият американци или да ги вземат за заложници, подобно на атаката по консулството на САЩ в либийския град Бенгази през 2011 г., в която беше убит посланикът на САЩ в страната.

„Миналата седмица САЩ отново предприеха дръзки и решителни действия за спасяване на живота на американци и да въздадат американско правосъдие“, заяви Тръмп. Той добави, че Сюлеймани е планирал и други атаки, включително срещу посолства на САЩ.

Тръмп се подигра на демократите, които бяха заявили, че е била нужна повече информация преди да се реши как да се действа спрямо Сюлеймани. Той заяви, че е трябвало да вземе мигновено решение и че лидерите на демократите са щели да протакат процедурата и да съобщят информацията на медиите, ако президентът ги е бил уведомил предварително.

„Той (Сюлеймани ) беше лош човек. Той беше кръвожаден терорист, но вече е мъртъв. Сега обаче виждам как крайнолеви демократи се възмущават, че е бил ликвидиран този ужасен терорист“, каза Тръмп.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ