Всеки път, когато в Украйна посрещат някакъв важен задграничен гост, майдановското правителство и неговите медии пеят една и съща песен: Пак дойдоха да ни подкрепят! От вчера в Киев е държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, и, о, ужас! – вторият човек в католическата църква донесе само разочарование. На кратко: вместо съюзник им дойде критик.
Киевските власти се надяваха на пазарлък – православна Украйна да се скрие под покрива на Рим, като в замяна те да са анти-Москва. Точно затова бяха се заели да се откъснат от Московската патриаршия, като създадат самостойна, „по-добра църква”. Сега разколниците от „киевския патриархат” не ги признават нито православните, нито католиците.

Своето отношение към ставащото в Украйна беше формулирано от римския папа Франциск още миналата година, когато конфликтът в Донбас беше определен като „гражданска война”.

Позицията на Ватикана остана непроменена. През април папата помоли католиците от Европа да съберат пожертвувания за пострадалите от донбаския конфликт. Събраните няколко милиона евро бяха предназначени за всички, без разлика от религия и политически убеждения. Това означаваше констатация, че в Украйна има проблем с политическите свободи и че Ватиканът не взема страна в конфликта. За разпределение на парите бе създаден специален фонд, защото крадливостта на киевските власти е пословична.

Значителна част от своята проповед в Киевската катедрала Пиетро Паролин посветил на корупцията и олигарсите. Той цитирал призива на Христос към учениците си „да не събират за себе си съкровищата на земята”. Кардиналът осъдил корупцията и алчността, концентрацията на богатството в ръцете на малко хора, тъй като това „води до обедняването на народа”.

Паролин призовал да не се поддават на съблазънта на алчността, високомерието и стремежът към успех на всяка цена. Специално отбелязал, че говори на само за политиците и олигарсите. Справедливостта следва да се прилага без използване на насилие и не бива да се проповядва справедливост, чувствайки завист и стремеж към успех на всяка цена. Всички присъстващи доловили, че става дума за Майдана.

Друг важен проблем за сегашна Украйна, според кардинала, разгледан на две срещи в Лвов със семинаристи и свещеници, е национализмът. По-добро място за критика на национализма от Лвов няма в цяла Украйна.

Кардинал Паролин завършил лвовското си изказване така: смесицата от агресия, национализъм и всякакви негодни средства за постигане на справедливост – водят Украйна не в Европа, а в някакво гето.

Става дума и за църковния национализъм, подчинен на политиката. Киевските власти искат да създадат „патриотична църква”, като изземат храмовете на Руската православна църква, стимулиращи преминаването на вярващите към киевските разколници, настояващи пред Истанбул за права на автокефалия. Нито Ватиканът, нито Константинопол ще съчувстват на тези планове.

Украинските власти не слушат всеки ден толкова сурова критика от неутрална страна, не им разголват комплекса за непълноценност. И това, което вероятно ще побързат да направят, е бързо да забравят какво им е говорил първият по ранг след папата, божият наместник на многострадалната Земя.

Екип на БЛИЦ