Базираният в САЩ мултинационален индустриален конгломерат "3Ем" заяви, че белгийското му подразделение "3M Белгия" е спряло всички производствени процеси на пер- и полифлуороалкилови химически вещества (PFAS) в своето съоръжение в Звейндрехт, Северна Белгия, предаде ДПА.

Компанията заяви, че не е в състояние да предвиди крайния обхват и степен на въздействие, които спирането на производството ще окаже върху нейните операции.

"3M Белгия" оценява дали има опции за рестартиране на производствените процеси на пер- и полифлуороалкилови вещества, както и други опции за по-бързото възобновяване на производството на подобни химикали в Звейндрехт.

Известни също като вечни химикали, пер- и полифлуороалкиловите вещества са група химикали, използвани за направата на флуорополимерни покрития и продукти, които са устойчиви на топлина, масло, петна, мазнини и вода.

По-рано беше разкрито, че "3M Белгия" работи по определени регулаторни въпроси със съответните правителствени агенции във връзка с операциите си в съоръжението, включително мерки за безопасност, свързани с емисиите.  

Производството на продукти от пер- и полифлуороалкилови вещества в съоръжението в Звейндрехт трябва да бъде прекратено до края на 2025 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук