Великобритания изпрати в Полша четири изтребителя "Тайфун" за защита на страната от потенциални заплахи от страна на Русия. Това заяви министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс, цитиран от "Мирър" и "Нюз бг".

"В отговор на молбата на нашите полски приятели," тайфуните" на Кралските военновъздушни сили кацат в Полша, докато аз говоря, за да подкрепя нашия съюзник в НАТО на фона на нарастващата заплаха от руска намеса", каза той на конференция на Консервативната партия в Манчестър, цитиран от "Мирър".

Шапс нарече този ход "мощен начин" да покаже на президента Владимир Путин, че Великобритания ще помага на своите съюзници в защитата на свободата и демокрацията.

- Изтребители, които са на въоръжение не само във Великобритания, но и в Германия, Италия, Испания и други страни. "Тайфунът" може да носи ракети "въздух — въздух" и "въздух — земя". Изтребителят може да се издигне на височина над 16 км.

През последните месеци се увеличи напрежението на границата между Полша и Беларус, която влиза в съюзна държава с Русия, което включва създаването на единно отбранително пространство, във връзка с което Варшава започна да увеличава военното си присъствие в този район. Причината е частичното предислокиране в Беларус на силите на ЧВК" Вагнер " след неуспешния бунт в Русия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук