Великобритания е участвала с четири самолета „Торнадо“ в ограничения въздушен удар срещу Сирия. Министър-председателят на страната Тереза Мей заяви, че „не е имало практична алтернатива на използването на сила“, за да се попречи на употребата на химическо оръжие от страна на сирийския режим“, съобщава Би Би Си.
 
Както БЛИЦ съобщи, Великобритания, заедно със САЩ и Франция, нанесоха въздушни удари по цели в сирийските градове Дамаск и Хомс. Сирийската държавна телевизия нарече ударите „нарушение на международното право“.
 
В свое изявление Тереза Мей посочи, че режимът на президента Башар Асад е демонстрирал „устойчив модел на поведение“ по отношение на употребата на химически оръжия, и „трябва да бъде спрян“.
 
„Опитахме да използваме всеки възможен дипломатически канал, за да постигнем това. Това не е намеса в гражданска война. Не е за смяна на режима. Това е напълно ограничен и целенасочен удар, който няма да повиши напрежението в региона и който прави всичко възможно да предотврати жертвите сред цивилното население“, обясни британският премиер.
 
Изтребителите „Торнадо“ са на въоръжение в Кралските военновъздушни сили от 1980 година. Те са били използвани за осигуряване на зоните без полети в Ирак.
 
Основно се използват за въздушни удари и обстрел на други самолети. Използването на оръжия като крилатите ракети “Storm Shadow” означава, че „Торнадо“ са ударили целите от значително разстояние. От британското министерство на отбраната описват ракетата като „проектирана за далекообхватна, много прецизна, с дълбоко проникване в командните и контролните бункери на врага. Тя се изстрелва от самолети Tornado GR4.
 
Тези изтребители са оборудвани и с ракети „Бримстоун“ – ефективно оръжие срещу отбранителни системи, което също така може да се използва във всякакви метеорологични условия, през деня и през нощта.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!