Великобритания планира да инвестира около 162 млн. долара в разработването на три прототипа за насочено енергийно оръжие, включително и за сваляне на безпилотни самолети, съобщава британското Министерство на отбраната, цитирано от портала Defense News.
В свое съобщение Министерството на отбраната обяви, че е уведомило индустрията тази седмица за намерението си да закупи два прототипа на лазерно оръжие и един на радиочестотно оръжие, за да "проучи потенциала на технологията и да ускори въвеждането й на бойното поле".

Великобритания иска да започне процеса по възлагане на обществени поръчки по-късно тази година и се надяват новите системи да бъдат готови за опити в реални условия до 2023 г.

Говорител на Министерството на отбраната заяви, че е твърде рано да се говори за други срокове или точно как ще бъде осигурена работата по разработването на оръжията. В официалното изявление на ведомството се казва, че за целта ще бъде създаден нов съвместен програмен офис, като в момента се набира персонал за управление на програмата.

Прототипите ще бъдат част от "Новата оръжейна програма" на британското военно министерство, която отговаря за тестовете и внедряването на иновативни оръжейни системи. Засега прогнозите са, че новите оръжия ще бъдат въведени на практика до около 10 години при нормален развой на събитията.

Министерството отбелязва, че разработените комплекси "могат да бъдат задвижвани от автомобилен двигател или генератор, което значително намалява оперативните им разходи и осигурява безпрецедентна гъвкавост на фронтовата линия."

Британците вече имат опит в развитието на лазерните технологии. Програмата за демонстрация на технологии, известна като Dragonfire, чиято стойност е близо 30 млн. паунда (37 млн. долара) бе присъдена на консорциум от индустрията през 2017 г.

Промишлените производители MBDA, Qinetiq, BAE Systems, Leonardo и други участват в усилията в проекта от страна на индустрията. Лабораторията за наука и технологии в областта на отбраната ръководи усилията от страна на Министерството на отбраната. Първоначалните проучвания на Dragonfire са планирани да се проведат тази година.

Според Министерството на отбраната докато Dragonfire е за "оценка на жизнеспособността на технологията", то поръчаните нови прототипи по-скоро ще се занимават с въпросите на функционалността на новите технологични оръжия и тяхното интегриране на съществуващите платформи.
Новата програма ще включва две високоенергийни лазерни прототипа. Един от тях ще бъде качен на борда на кораб за приложения за въздушна и наземна защита, а друг подобен лазер ще бъде монтиран върху сухопътно превозно средство, за да се провери приложението му в противовъздушната отбрана на малък обсег и като средство за противодействие на чужди разузнавателни машини.

Третата програма има за цел да демонстрира високомощно радиочестотно оръжие, монтирано на сухопътно превозно средство срещу въздушни дронове.

То също така ще трябва да покаже и способност за противодействие на движението на противниковите сили. Предназначението на това оръжие ще е да нарушава и забавя компютрите и всичката електроника въобще на противника.

Лазерни оръжия се използват за унищожаване на вражески безпилотни летателни апарати и ракети, докато радиочестотните оръжия са предназначени за повреждане на вражеското електронно оборудване.

В съобщението на британското министерство на отбраната се казва, че страната вече има над 30-годишен опит в радиочестотните и насочените енергийни оръжия, през което е успяла да се превърне в световен лидер в разработването на нови технологии за производство на електроенергия и глобален център за тестване на производителността и оценка на тези технологии.

Очаква се новите комплекси да бъдат тествани през 2023 г. на корабите на военноморските сили и превозните средства на сухопътните сили, след което те могат да бъдат включени във всичките три вида въоръжените сили на Обединеното кралство.

Въпреки мащабите на новата британска оръжейна програма, страната все още е в догонваща позиция що се отнася до разгръщането на лазерни оръжия. CAЩ имa лaзep нa въopъжeниe oт 2014 гoдинa  - LаWЅ. B пo-гoлямaтa cи чacт тoй излъчвa нecмъpтoнocни cигнaли, зa дa пoдплaши вpaгa или дa дoвeдe дo cмyщeния в тexниĸaтa мy. Toй oбaчe мoжe бeз пpoблeм дa yнищoжи мaлĸи лeтaтeлни ycтpoйcтвa.

Междувременно американският флот планира до 2021 г. да инсталира високоенергиен лазер и интегриран оптичен заслепител със система за наблюдение на разрушителя Preble до 2021 година.

От другата страна на сушата, германският военен изпълнител на обществени поръчки Rheinmetall разработва лазерно оръжие в продължение на няколко години и наскоро предприе мащабни опити с оръжейна станция, подходяща за монтиране на платформа като бронетранспортьор Boxer.

Със сигурност оръжейното дело ще става все по- и по-високотехнологично и ще се разчита все повече на достиженията на науката за начините на водене на война. А дали те ще са по-прецизни и с по-малко цивилни жертви, или напротив - ще предизвикват още по-големи и кървави разрушения, ще зависи от това как избираме да използваме технологиите.

Източник: webcafe.bg