Британското правителство не би подкрепило приемането на Русия като член на Г-7, но от страната домакин на всяка среща на върха зависи да реши, кои лидери да покани като гости, заяви говорител на премиера Борис Джонсън, цитиран от световните осведомителни агенции. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира по-рано, че ще отложи срещата на върха и ще разшири списъка с поканените, за да включи Австралия, Русия, Южна Корея и Индия.

Говорителят на Джонсън заяви, че премиерът ще изчака да види какво предлага САЩ.

"Ще разгледаме подробностите за това, което предлага САЩ. Обичайно е страната, която е председател на Г-7, да кани други лидери да участват като гости в срещата на върха", обяснява той.

"Русия беше отстранена от групата на страните от Г-7 след анексията на Крим (2014 г.) и тепърва ще търсим доказателства за променено поведение, което би оправдало нейното повторно приемане... Не бихме подкрепили приемането й отново като член на групата."

"Русия не трябва да бъде връщана в групата, докато не спре агресивните и дестабилизиращи дейности, които застрашават сигурността на британските граждани и колективната сигурност на нашите съюзници".