Документи изтекли от Кремъл показват, че президентът на Русия Владимир Путин лично е упълномощил операция на тайна шпионска агенция за подкрепа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016-та година.

Това станало по време на закрито заседание на руския съвет за национална сигурност, сочат още документите.

Срещата се е състояла на 22-ри януари 2016 г., предполагат вестниците. Там са присъствали руският президент, както и част от шпионите и министри.

Те са се съгласили на твърдението, че управлението на Тръмп ще помогне за редица стратегически цели на Москва, сред които и „социални сътресения“ в САЩ.

„The Guardian“ показа документи на независими експерти, които казват, че те изглеждат истински. А отговорът на Кремъл е пренебрежителен.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че идеята, че руските лидери са се срещнали и са се съгласили да подкрепят Тръмп е безумна.На трите шпионски агенции е наредено да намерят начин да подкрепят Тръмп, с указ, който според вестниците е бил подписан от самия Путин. Наредено е да се използва „цялата възможна сила“, за да се осигури заветната победа на Тръмп.

Докладът – „No 32-04 \ vd” – е класифициран като таен. В него се твърди, че Тръмп е „най-обещаващият кандидат“ от гледна точка на Кремъл. Думата на руски е perspektivny. Следва и кратка психологическа оценка на Тръмп, която го описва като „психически нестабилен, импулсивен и неуравновесен индивид, който страда от комплекс за малоценност“.

Има и потвърждение, че Кремъл притежава компрометиращи материали за бъдещия тогава президент, събрани – както е написано в документа – от предишните „неофициални посещения на Тръмп на територията на Руската федерация“.

 

Документът се позовава на „определени събития“ случили се по време на посещението на Тръмп в Москва. В документа се посочва още, че членовете на Съвета за сигурност се приканват да намерят подробности в приложение пет, параграф пет. Но не е ясно какво съдържа приложението.

„Крайно време е да се използва цялата възможна сила и подкрепа, за да се помогне на изборите за победата на Тръмп. Това би помогнало за реализирането на „политическия сценарий“ на Русия. Победата на Тръмп определено ще доведе до „дестабилизация на социално-политическата система на САЩ“, казва още вестникът.

Срещата на върха в Кремъл

Няма съмнение, че срещата през януари 2016-та се е състояла и, че тя е свикана именно в Кремъл. Официална снимка показва Путин начело на масата, седнал под знамето на Руската федерация. Тогавашният премиер на Русия Дмитрий Медведев присъства на срещата заедно с външния министър Сергей Лавров.

Според съобщение за медиите дискусията е обхващала и икономиката на Молдова. Документът, видян от The Guardian допълва, че най-вероятно скритата цел е била да се обсъдят поверителните предложения, изготвени от специална служба на президента в отговор на американските санкции срещу Москва.

Авторът е Владимир Симоненко, висш служител отговарящ за експертния отдел на Кремъл, който предоставя на Путин аналитични материали и доклади, някои от които се основават на външно разузнаване. Документите сочат, че на 14 януари 2016-та Симоненко разпространява документ на заключенията и препоръките на своя екип. 

В подписана заповед два дни по-късно Путин е възложил на тогавашния шеф на дирекцията му за външна политика Александър Манжосин да свика закрит брифинг на Съвета за национална сигурност.

Целта на срещата е била да се проучи допълнително документа. Манжосин е получил срок от пет дни, за да се уговори. Посочват се и различни мерки, които Кремъл може да предприеме в отговор на това, което смята за враждебни действия от страна на Вашингтон. Документът посочва и няколко американски слаби черти. Те включват „задълбочаваща пропаст между ляво и дясно“.