Жител на Барнаул се опита да убие мобилизирани военнослужещи, като отрови предназначената за тях питейна вода.

Нападателят е обвинен в опит за държавна измяна и тероризъм, съобщиха подробности от пресслужбата на управлението на ФСБ за Алтайския край, пишат чужди агенции.

„Гражданин на Русия, роден през 1981 г. Чрез социалните мрежи той активно се свързал с граждани на Украйна, в комуникацията с които започнал да изразява радикални възгледи относно политическия курс на Руската федерация и готовността си да подкрепи украинските въоръжени сили.

Като доказателство за намеренията си мъжът е отровил водата, предназначена за мобилизираните военнослужещи“, съобщи ФСБ.

Мъжът заснел действията си и след това го изпратил на представители на Украйна, участващи в вербуването на руснаци за организиране на терористични атаки.

Престъпното намерение на жителя на Барнаул беше незабавно пресечено от оперативни служители на управлението на ФСБ на Русия за Алтайския край, военнослужещите нямаха време да изпият отровната вода.

Образувано е наказателно дело по част 3 на чл. 30, чл. 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация (опит за държавна измяна) и част 3 на чл. 30, част 1 чл. 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация (опит за терористичен акт). Обвиняемият е задържан под стража.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук