Руските военни са прикрепили безпилотен летателен апарат към въдица, за да го спасят от прихващане от украинските въоръжени сили. Украинското издание "Фокус" пише за това, като се позовава на видеоклип от мрежата.

Във войната в Украйна се използват безпрецедентен брой дронове и системи за противодействие срещу тях. Както украинските, така и руските сили свалят безпилотни апарати с помощта на стрелково оръжие, средства за радиоелектронна борба и антидронови оръжия.

Последните позволяват не само да се заглушават сигналите между оператора и дрона, но и да се манипулират, като се прихваща управлението на последния. След това войникът може да приземи вражеското превозно средство на удобно място и да го използва за собствените си мисии.

В социалните мрежи се е появил видеоклип, на който се вижда как облечени в камуфлажни дрехи хора, вероятно руски военни, изстрелват дрон, като предварително го връзват към обикновена въдица.

Предполага се, че този метод ще спаси дрона в случай на прихващане от средства за радиоелектронна борба - в случай на загуба на контрол, безпилотният апарат може да бъде изтеглен обратно до позицията си с въдица. Не е известно къде точно руснаците са използвали този трик.

Както отбелязва изданието, въдицата силно ограничава обхвата на дрона, въпреки че му позволява да поддържа физически контакт. Методът ще работи ефективно само ако се използва дрон с добра камера и увеличение, в противен случай няма да може нищо да се разгледа добре.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук