Удар на руски „Искандер“ по позиционен район на украинските системи за противовъздушна отбрана С-300 бе заснет на видео.

Руските военни унищожиха цяла батарея от украински системи за противовъздушна отбрана С-300, разположени в района на Харков, на около 15 километра от границата с Луганската народна република, с един удар от прецизно оръжие. 

Това е първият известен факт за разполагане на комплекси С-300 близо до границите на Украйна от пролетта на 2022 г., а също така, по всяка вероятност, първият случай на действие на ОТРК „Искандер“ на позиции на системи за противовъздушна отбрана, пишат агенциите.

Известно е, че руските военни откриха позиционен район на украинските системи за противовъздушна отбрана, който прикриваше групировката на украинските войски в района на линията Сватово-Кременная и освен всичко друго защитаваше и Харковска област от атаки на безпилотни летателни апарати и крилати ракети. След като дронът успешно засече района на разгръщане на противовъздушната отбрана (и последният се озова в района на селището Лесная стенка), той беше ударен, предполагаемо с тактически ракетен комплекс „Искандер“.

На видеокадрите се вижда, че и четирите пускови установки са били в зоната на поражението на ракетата.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук