Британската туристка, осъдена за невярно твърдение, че е станала жертва на групово изнасилване в Кипър, ще бъде помилвана. Това съобщава в. „Дейли мейл“ във връзка с думите на президента на Кипър Никос Анастасиадис.

Според Анастасиадис 19-годишното момиче ще бъде върнато с паспорта й и ще плати за пътя към дома до Обединеното кралство. Източник в кипърското правителство твърди, че това решение е свързано с възрастта на момичето, както и с обществените протести по случая.

Майката на британката твърди, че поради посттравматично разстройство дъщеря й спи по 20 часа на ден, а гласовете на мъже чужденци я карат да халюцинира.

Припомняме, че през юли тийнейджърката, чието име не се споменава, беше осъдена от съд в Кипър миналата седмица за лъжа за нападение от 12 млади израелски туристи в хотел в курортния курорт Айя Напа през юли.

Тя обаче твърди, че полицията ѝ е оказала натиск да оттегли жалбата си. След това обвиняемите израелци бяха освободени, докато тя беше обвинена и по-късно осъдена.

Британското външно министерство заяви, че е "сериозно загрижено" дали процесът срещу британката е бил справедлив, а случаят е поет от преживели изнасилване лица и групи за права.

Превод: БЛИЦ