Организацията на американския милиардер Джордж Сорос е зад политическото преследване на бившия македонски премиер Никола Груевски, заяви в петък министър-председателят на Унгария Виктор Орбан в интервю пред местното радио „Кошут“, пише македонският „Фокус“.

По думите на Орбан, е нормално Будапеща да помогне на Груевски, тъй като той има голям принос за спирането на мигрантския поток към Унгария. „Става дума за бивш лидер на приятелска страна, страна, която имаше ключова роля за справянето с нелегалната миграция. Без тази помощ щеше да е много по-трудно да се защитят унгарските граници. Човек трябва да се отнася честно към своите съюзници“, заяви Орбан, цитиран от Фокус, като посочи, че той и Груевски са съюзници.

Както отбеляза унгарския премиер, страната му вече от 30 години функционира като демокрация и това не е първият път, когато тя приема важни хора, но предишните случаи не са имали същата тежест, като този с Груевски. Той подчерта, че властите в Будапеща ще гарантират сигурността на бовшия македонски премиер, който, по неговите думи, се сблъсква със сложни битки в Македония.

Попитан за бягството от Македония и екстрадицията, Орбан заяви, че Унгария ще предостави справедливо отношение на Груевски, а правителството няма да се намесва в правните процедури, които се провеждат от компетентните органи.