По черноморските брегове на страни като Грузия и Русия имат повишен риск от разпространение на вируса Зика, предупредиха от Световната здравна организация (СЗО). Оттам допълниха, че в навечерието на летните месец на риск е изложена и цяла Европа, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.
„Вероятността от пренасяне на Зика на място (ако не бъдат взети мерки за справяне със заплахата) е... висока в ограничени географски зони – о. Мадейра (край бреговете на Африка – бел. ред.) и североизточния бряг на Черно море“, се казва в съобщението.
Причината за повишена опасност в тези области е наличието на комарите от вида Aedes aegypti, които пренасят Зика, допълват още от здравната организация.


В допълнение от СЗО предупреждават, че за още 18 държави в Европа съществува умерена вероятност от разпространение на болестта. „Цялостният риск от разпространение на Зика в европейския регион е нисък до умерен по време на късната пролет и лятото“, посочват още от организацията.

Причина за възможна опасност в тези държави е наличието на друг вид комари - Aedes albopictus, които са по-малко предразположени към разпространяване на болестта, в сравнение със своите латиноамерикански братовчеди, според данни на института „Пастьор“.

Сред държавите с умерена вероятност от разпространение на болестта първите три места се заемат от Франция, Италия и Малта. Резултатите се изчисляват на базата на фактори като наличие на подходящ за комарите климат, въздушни и морски транспортни връзки, урбанизация, гъстота на населението, наличието в миналото на епидемии на други болести, предавани чрез насекоми или животни, и други.

„Ние призоваваме най-вече страните с висок риск да засилят своите способности за справяне и да дадат приоритет на дейностите, които ще предотвратят голямо избухване“ на епидемия от Зика, посочи д-р Сузана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа.

Вирусът Зика, който е широко разпространен в Латинска Америка и Карибския регион, причинява т. нар. микроцефалия или неестествено малка глава, при новородени деца. Състоянието може да доведе до парализа и дори смърт.

Към момента няма ваксина или друг вид лечение, което може да предпази от вируса, който при повечето възрастни хора преминава с леки симптоми като обрив, температура и болка в ставите