Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че подготвя серия от инициативи, целящи да затруднят руския му колега Владимир Путин да предприеме действия срещу Украйна, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников предупреди по-рано, че Русия е струпала над 94 000 военни край границите на Украйна и може би се подготвя за мащабна военна операция в края на януари.

"Това, което аз правя, е да съставям онова, което според мен е най-всеобхватният и смислен набор от инициативи, които да направят много, много трудно за Путин да продължи с това, което хората се опасяват, че ще направи", заяви Байдън. Той добави, че неговата администрация поддържа постоянен контакт с Украйна и европейските съюзници.

Русия разположи ракетната система "Бастион" в Тихия Океан ВИДЕО

Високопоставен представител на американското правителство уточни, че "от самото начало на тази администрация сме показали, че САЩ и нашите съюзници са готови да използват множество инструменти, за да отговорят на вредни действия на Русия и няма да се поколебаем да използваме тези и други инструменти в бъдеще". От своя страна Москва обвини Киев и Вашингтон в дестабилизиращо поведение.

Руските власти обвиниха Украйна, че се готви за офанзива в Донбас, което украинското правителство отрича категорично. Байдън не уточни какви мерки предвижда, но руският външен министър Сергей Лавров, който се срещна с американския си колега Антъни Блинкън в Швеция, заяви, че САЩ са заплашили с нови санкции Русия. Той не уточни с какви точно, но увери, че Русия ще отговори на тези действия, припомня AP.