Дългоочакваните преговори между президентите на Русия и на Съединените щати могат да се състоят в началото на следващата седмица, съобщават световните агенции.

За това са се договорили на вчерашната си среща в Стокхолм руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският държавен секретар Антъни Блинкън. 

След срещата си с Блинкън Лавров даде пресконференция, на която заяви, че Съединените щати са изразили готовност да помогнат при изпълнението на минските споразумения и добави.

"Считаме, че могат да се използват техните възможности, отчитайки факта, че именно те оказват решаващо влияние на киевския режим."

Сергей Лавров е запознал Антъни Блинкън с руската позиция, че Москва е посредник, а не е участник в конфликта в Донбас и че кризата трябва да бъде решена чрез преки преговори между Киев от една страна и Донецк и Луганск от друга.

По време на контактите си в рамките на срещата на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Лавров  е поискал от западните си колеги гаранции за сигурността на Русия.

"Поставената цел е да не се допусне по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и разполагане по западните ни граници на нови оръжейни системи, които да застрашават сигурността на Руската федерация", каза руският първи дипломат.

Антъни Блинкън заяви от своя страна, че е предупредил Русия, че ще плати скъпо, ако нахлуе с военна сила в Украйна.

Блинкън нарече разговора с Лавров  „откровен“ и беше категоричен, че Москва трябва да намали напрежението като изтегли допълнителните военни сили, които е струпала в близост до украинската граница.