Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с руския си колега Сергей Лавров, като го предупреди лице в лице за "сериозните последици", които Русия ще понесе, ако нахлуе в Украйна, и да го подтикне да търси дипломатически изход от кризата, информира "Ройтерс".

Блинкън отправи предупреждението към руския външен министър на среща в Стокхолм, ден след като обяви, че Вашингтон бил готов да отговори решително, включително с тежки санкции, в случай на руска атака.

"Най-добрият начин за предотвратяване на кризата е чрез дипломация и точно това очаквам да обсъдя със Сергей", отбеляза Блинкен пред репортери, преди да влезе в разговори с Лавров.

Той каза, че Русия и Украйна трябва да изпълнят изцяло задълженията си по мирния процес от Минск от 2014 г., който има за цел да сложи край на войната между проруските сепаратисти и украинските правителствени сили в източната част на бившата съветска република.

Вашингтон е готов да улесни това, каза Блинкън, но "ако Русия реши да продължи конфронтация, ще има сериозни последици".

Лавров увери пред репортери, че Москва е готова за диалог с Киев. "Ние, както президентът (Владимир) Путин заяви, не искаме никакви конфликти", изтъкна той.

Украйна се превърна в основната възпламенителна точка между Русия и Запада, тъй като отношенията се влошиха до най-лошото си ниво от трите десетилетия след края на Студената война. Киев казва, че Русия е събрала повече от 90 000 войници близо до дългата им обща граница.

Кремъл заяви в четвъртък, че вероятността от нов конфликт в Източна Украйна остава висока и че Москва е обезпокоена от "агресивната" реторика от Киев и увеличаването на това, което той нарече провокативни действия по линията на контакт между правителствените сили и про- руски сепаратисти.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери по време на конферентна връзка, че Москва е притеснена от възможността за украински военен ход в Източна Украйна, нещо, което Киев многократно отрича да е планирал. Той говори преди срещата на Блинкън с Лавров.

Русия също заяви в четвъртък, че е арестувала трима заподозрени агенти на украинското разузнаване, включително един, обвинен в планиране на атака с две самоделни бомби, твърдения, които Киев отхвърли като измислени.
Миналата седмица украинският президент каза, че Киев е осуетил подкрепян от Русия заговор за преврат, което Кремъл отрече.

В реч пред Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по-рано в четвъртък Лавров каза, че военното напрежение на континента нараства и се надява, че предложенията на Русия за нов европейски пакт за сигурност ще бъдат внимателно обмислени.

"Архитектурата на стратегическата стабилност бързо се разрушава, НАТО отказва конструктивно да разгледа нашите предложения за деескалация на напрежението и избягване на опасни инциденти", каза Лавров.

"Напротив, военната инфраструктура на алианса се приближава до границите на Русия. Кошмарният сценарий на военна конфронтация се завръща."

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел също е провел двустранна среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, стана ясно от думите на говорителя на европейската служба за външна дейност Петер Стано. 

Борел е припомнил твърдата позиция на ЕС, а тя е категорична и решителна подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна при каквато и да било агресия. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ