В случай на нападение от Киев и Запада срещу Донбас и неговите жители, Русия няма да остане настрана. Това заяви в ефира на Youtube Константин Гаврилов, ръководител на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол на въоръженията, съобщават чуждестранни медии, цитирани от Фокус Нюз.

"Всичко беше ясно заявено и ние предупредихме: ние няма да търпим, когато нашите граждани бъдат нападнати. Това беше ясно казано, ясно беше заявено във всички медии", каза руският дипломат. Според него Русия е гарант на Минските споразумения и „няма да позволи гражданите й да бъдат обиждани, камо ли убивани“.

Дипломатът подчерта, че "особено циничната истерия" с информационните атаки срещу Русия е започнала в навечерието на последните разговори в Женева между руския външен министър Сергей Лавров и неговия колега, ръководителя на Държавния департамент на САЩ Антони Блинкен.

От своя страна, заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Украйна и бивш заместник-командир на силите за специални операции Сергей Кривонос в ефир описа сценария за присъединяване на Украйна към Русия с помощта на въздушен десант.

„Петте до седем летища в радиус от по-малко от 50 километра от Киев и двете летища вътре в града (в завода “Антонов” и летище “Жуляни”) ще позволят на руснаците да извършат стоварване на въздушен десант”, заяви Кривонос.

Генералът подчерта, че първият ешелон от хеликоптери може да заобиколи разузнавателната зона на украинската противовъздушна отбрана, да избегне изтребителите на украинските военновъздушни сили на малка надморска височина и да установи контрол над пистите. Тогава военно-транспортните хеликоптери ще кацнат на летищата и всички тези събития ще се случат много бързо.

По-рано Сергей Кривонос каза в телевизионен ефир, че руските военни в случай на война с Украйна ще могат бързо да стигнат до нейната столица.

Русия многократно е отхвърляла фалшивите оценки на САЩ за подготовката за нашествие в Украйна. Външното министерство заяви, че САЩ са разработили план за специална операция за изостряне на ситуацията около Украйна и обвиняват Русия за това.