Военни бази в Гърция ще се използват за евентуална реакция на НАТО при напрежение между Русия и Украйна. Това съобщават гръцките медии, като се позовават на информация от Вашингтон.

На базите в Крит и Александруполис се струпва военна техника, уточнява БНР.

Испанска страшен военен кораб потегли за Черно море, за да ни пази от Русия

"При евентуална военна намеса на Русия в Украйна американските военни сили ще използват военната база Суда до остров Крит, както и пристанище  Александруполис", това заяви директорът на Института по международна политика Майк Карпендер.

Вашингтон финансира с 53 милиона долара за модернизацията на базата на остров Крит. Изградена е база за подводници и фрегати, както и хранилища за гориво на самолети.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви пред американски медии, че пристанище Александруполис е „естествена входна точка за войските на САЩ и НАТО в региона на Източна Европа“. Парламентът в Атина с мнозинство ратифицира договора за военно сътрудничество със САЩ за следващите пет години.

В последните два  месеца се извършва мащабна операция по прехвърляне на американска военна техника в Александруполис, съобщава вестник "Ризоспастис". Хеликоптери и танкове се струпват на пристанището, допълва информацията „Катимерини“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!