НАТО трябва да демонстрира единство в конфронтацията с Русия, която "разбира само от сила". Това коментира бившият командир на сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис.

"Русия - това е велика страна с велика история и хора, но те уважават само силата. Ако нашият алианс не покаже единство и решителност, ние само ще поощрим нейната агресия", изтъкна Ходжис в интервю за полската телевизия TVN24.

Според генерала целта на Москва е да подкопае принципите на Европейския съюз и НАТО и да убеди страните членки на западния военен алианс в неспособността му да ги защити.

"Това означава, че имаме работа с хибридна война, дезинформация, ядрена заплаха и кибертерористични атаки", допълнил Бен Ходжис.

По думите на американския военен, Русия се чувства задължена да защитава своите граждани в чужбина. Според Ходжис това може да послужи за повод за бързо нахлуване в прибалтийските страни или Полша.

"Как можем да предотвратим Русия да извърши такава голяма грешка? Алиансът се стреми да увеличи скоростта на нашата реакция. Това, което върши Полша по отношение на модернизацията, ще увеличи нашите възможности... Трябва да покажем на Русия, че можем да се придвижваме бързо или толкова бързо, колкото тях. Тогава можем да имаме същите отношения с тях, както по времето на Студената война", отбелязал още американският генерал.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!