Изпълнителният директор на Facebook Джули Жуо е отпратила стотици кандидати за работа в компанията. Сега вицепрезидент на отдела по дизайн, тя започвакариерата си в империята на Зукърбърг преди 10 година като стажант.

През годините Жуо се усъвършенства в интервюирането на кандидати. Тя отговаря за наемането и уволняването на заетите в компанията.

Ключовото качество, което тя търси у кандидатите е готовност за научаване на нови знания и умения, пише Business Insider. Освен това Жуо пита вероятните бъдещи служители на Facebook за трудна ситуация, с която са се сблъсквали в кариерата си. Веднага щом те отговорят, Джули задава въпроса: "Ако можеше да преразгледаш ситуацията, какво би направил по различен начин?"

"Обичам да задавам този въпрос, защото той ми позволява да видя как кандидатите интроспектират", тя е любопитна да разбере как могат те да коригират стратегията си, така че да се намери по-добро решение, уточнява Money.bg.

Отговорът, че не биха променили нищо, е очевидно грешен. Ако кандидатът твърди, че всичко, което се е объркало е било извън негов контрол, това категорично отказва Жуо да го наеме.

Правилният отговор трябва да съдържа различни подходи и интерпретации на конкретната ситуация.

"Най-важното нещо, когато наемате хора , е да запомнете, че те не са средство, за да решите даден проблем, а възможност за изградите по-добро бъдеще", обяснява вицепрезидентът в технологичния гигант. Според нея не е нужно кандидатът да отговаря на абсолютно всички условия.

Тя дава пример с кандидат, който не е успявал да реши инженерната задача, но не е спирал да опитва и да говори, анализирайки я. Това е показало решителността му да намери отговора. В крайна сметка кандидатът не успява да реши задачата, но получава мястото.

Тя призовава мениджърите да подбират внимателно персонала си, колкото и да са притиснати от странични обстоятелства, като дефицита на хора.