В нощта на 6 юни в Украйна беше обявена мащабна въздушна тревога. В Черниговска, Сумска, Полтавска, Харковска, Днепропетровска, Донецка, Запорожка, Херсонска, Николаевска, Одеска и Киевска области зазвучаха сирените за въздушна тревога, съобщава "УНИАН".

В 01:00 властите съобщиха, че в района на Киев вече работи ПВО, има повишена опасност.

Обновено в 02:07: Въздушната тревога се разпространи в областите Черкаси, Кировоград, Виница и Житомир.

Обновено в 02:37: Тревогата е обявена в цяла Украйна.

Обновено в 03:20: Експлозии прозвучаха в Киев. Киевската градска военна администрация съобщи за работата на противовъздушната отбрана.

Обновено в 03:32: Кметът на Киев Виталий Кличко е съобщил, че службите действат в Дарницки район на града.

Обновено в 04:12: Киевската градска военна администрация съобщи за падане на отломки върху пътното платно в Деснянския район на столицата.

По предварителни данни са повредени електропроводите на тролейбусния транспорт, частично са изпочупени прозорците на един от магазините. Няма информация за пострадали, данните се уточняват.

Обновено в 04:20: Въздушната тревога е отменена във всички региони с изключение на Луганск.

Сергей Попко, ръководител на градската военна администрация на Киев, разказа подробности за нападението.

Той подчертава, че за пореден път Русия е изпратила крилати ракети от типа Х-101/555 към столицата на Украйна. Изстрелванията традиционно са извършени от стратегически бомбардировачи Ту-95МС от района на Каспийско море.

"По предварителна информация във въздушното пространство около столицата от силите и средствата на ПВО са открити и унищожени над 20 въздушни цели на противника! Всички са свалени, няма попадения. Войниците от нашата ПВО са истински герои!", заявява Попко.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук