Съдбата на Украйна зависи от "решението за Деня Д" на Зеленски, нищо чудно, че той се бави, коментира военният анализатор Шон Бел за британския телевизионен канал Sky News.

Володимир Зеленски заяви, че Украйна е готова да започне своята контраофанзива - изявление, което може би някои са чакали да чуят от много месеци.

Но предвид отговорността за живота на хиляди войници и съществуването на Украйна, каквато я познаваме, неговата предпазливост не е изненадваща, заявява Шон Бел.

Той сравни решението с решението на Уинстън Чърчил, който в навечерието на "Деня Д" заявил на жена си, че до вечеря следващата вечер 20 000 живота може да бъдат загубени в резултат на неговата присъда, пише "Фокус".

На Чърчил му е било трудно да вземе решение след десетилетия опит, докато Зеленски е политик само от три години, е подчертал Бел.

И все пак, ако той не разбере това правилно, Русия може да "нанесе огромни жертви" на Украйна и да предприеме своя собствена контраатака, подкопавайки доверието на Запада и ефективно отбелязвайки "края на Украйна, каквато я познаваме", е заявил анализаторът.

"Това е важно решение за Украйна и върху раменете му има огромно бреме. Нищо чудно, че му отнема известно време, за да вземе решение.“

Бел е добавил: "Той е изключителен лидер... но няма опит. Той ще иска плановете да са 100% правилни, докато суровата реалност на войната е, че 90% често е достатъчно добро и просто трябва да вярва на своите хора."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук