Руската армия нанесе високоефективен нощен удар от нов тип по военни цели в Украйна ВИДЕО

През май Русия е изстреляла срещу Украйна повече от 300 ирански дрона камикадзе "Шахед". Това е най-интензивното използване на тази оръжейна система досега, съобщава министерството на отбраната на Великобритания, позовавайки се на данни на британското разузнаване, цитирано от агенция УНИАН.

Британското разузнаване предполага, че Русия изстрелва толкова много дронове в опит да изтощи запасите на ценни ракети за противовъздушна отбрана на Украйна.

"Едва ли Русия е постигнала особен успех: Украйна е унищожила най-малко 90 процента от атакуващите я безпилотни летателни апарати, използвайки основно своите стари и по-евтини средства за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба", отбеляза британското разузнаване.

Според него Русия вероятно се е опитвала на установи разположението на украинските войски далеч зад фронтовата линия и да нанесе удари по тях.

"Русия обаче остава доста неефективна в поразяването на такива динамични цели на големи разстояния, поради непрецизните процеси на насочване", добави британското разузнаване.

Руската армия нанесе високоефективен нощен удар от нов тип по военни цели в Украйна ВИДЕО

През май руските сили са прибягвали до почти ежедневни обстрели на тиловите области на Украйна, припомня УНИАН, цитирана от БТА.

В частност една от основните руски цели стана украинската столица Киев, която почти всяка нощ ставаше обект на удари с различни оръжия, включително дронове камикадзе "Шахед", крилати ракети и балистични ракети „Искандер" и “Кинжал".

Благодарение на успешното използване на системите за противовъздушна отбрана в Киев нямаше нито едно пряко попадение на руски оръжия, а всички нанесени щети бяха резултат от паднали отломки, посочва УНИАН.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук