В руския град Ступино, Московска област, 9-годишна ученичка надхитри подозрителен мъж, който я преследвал, докато тя се прибирала от училище, а след това влязъл след нея във входа. Инцидентът е запечатан от камерите за видеонаблюдение. Родителите на момичето са го публикували в социалните мрежи, за да знаят децата как да действат в такива случаи.
На кадрите се вижда как ученичката се приближава до входа на къщата си, на заден план е мъжът в черно яке, който я следва. Когато момичето влиза във входа, непознатият, бързо се вмъква зад нея. След няколко минути детето напуска входа, а същото прави и изиграният преследвач. По-късно ученичката се връща във входа в компанията на своя баща.

Олга, майката на момичето, обяснява, че мъжът е последвал дъщеря й Варя от самото училище. Момичето веднага усетило, че нещо не е наред.

"Тя е разбрала, че мъжът я преследва. Проверила е това, като е влязла в магазин. Не е съобразила да поиска от касиера телефон, излязла е и е продължила с надеждата, че ще влезе във входа и той няма да я последва. Когато разбрала, че и той влиза след нея, тя се върнала", разказва майката.

Олга уточнява, че мъжът, който придружава момичето в края на видеото, е баща й. Той работи близо до дома им и просто е решил да се прибере за обяд. Съвсем случайно срещнал дъщеря си Варя, която в този момент се опитвала да избяга от преследвача си. Момичето нямало време веднага да му разкаже за случилото се.

Майката на малката ученичка е  разговаряла с местни жители и се оказало, че преди време мъжът от видеото е бил регистриран в невропсихиатричния диспансер.

Разтревожената родителка добавя, че тя и съпругът й са подали заявление в полицията, а не са инициирали наказателно дело, тъй като не е извършено престъпление.