Победителят на изборите за президент на Франция и лидер на движението "Напред" Емануел Макрон обеща "с всички сили" да се бори срещу тероризма както в своята страна, така и извън нейните предели. Такова изявление направи той по време на речта си пред Лувъра, предава "Дейли Мейл".
Според резултатите от преброяването на 32,2 милиона гласа (90%) на министерството на вътрешните работи, което отговаря за организирането на вота и обнародването на резултатите от него, за Макрон са гласували 64.94% от гласоподавателите. Неговият съперник Марин Льо Пен, лидер на "Националния фронт" е с 35,06%. 

"Франция ще бъде в първите редици в борбата с тероризма - на своята територия и на международната арена. Аз ще се сражавам с всички сили срещу разделението,  което подкопава усилията ни и ни унищожава", заяви в своята реч Макрон.

Новият президент увери, че още от утрешния ден във Франция ще започне да се създава мнозинство за парламентарните избори, които ще се проведат през юни. Макрон помоли избирателите да поддържат това мнозинство. 

Своята победа на изборите той нарече безпрецедентна, защото, по неговите думи, "никой не е вярвал, че тя е възможна". По думите на политика, Франция сега стои пред "сложната" задача да укрепи своята икономика, демокрация и безопасност. 

Превод и редакция: БЛИЦ