Започна аудиенцията на Владимир Путин при папа Франциск, съобщават световните медии. В делегацията на руския президент са министърът на здравеопазването Вероника Скворцова, съветникът на президента Юрий Ушаков и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По време на визитата си в Рим, Путин, освен че ще разговаря с папата, ще има и срещи с популисткото правителство на Италия, което призова за облекчаване на санкциите, въпреки продължаващата криза на Москва със Запада.

Историческият център на Рим е блокиран от съображения за сигурност – движението по 50 улици е преустановено и италианските медии съобщават, че сигналите на мобилните телефони могат да бъдат заглушени.

Медиите припомнят, че крайнодесният вицепремиер Матео Салвини често изразява адмирации по адрес на Путин и неговото коалиционно правителство защитава преразглеждането на санкционната политика на ЕС към Москва. В навечерието на визитата си в Рим Путин похвали Салвини и неговата партия "Лига" за това, че имат "гостоприемно отношение" към Русия.

"Те настояват за бързо премахване на антируските санкции, въведени от САЩ и ЕС," каза Путин в интервю за в. „Кориере дела Сера“.

Според руските медии диапазонът на разговорите на Путин в Рим ще е доста широк: от отношенията между Русия и ЕС, през ситуацията в Сирия, Украйна и Либия както и случая с иранската ядрена програма.