Президентът на Русия Владимир Путин е провел телефонен разговор с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. Двамата са се обединили в мнението, че днес руско-американските отношения се намират в "крайно неудовлетворително състояние" и са подчертали важността от работата по тяхната нормализация и връщането им в режим на конструктивно взаимодействие по широк кръг от въпроси.
В частност двамата лидери са отбелязали важността на развитието на търговско-икономическите връзки.

"През следващата година се навършват 210 години от установяването на дипломатически отношения между Русия и САЩ, което само по себе си трябва да стимулира възвръщането към прагматично, взаимоизгодно сътрудничество, отговарящо на интересите на двете страни, стабилността и безопасността в целия свят", подчертаха от пресслужбата в Кремъл.

Освен това, Путин и Тръмп се съгласили, че е необходимо обединяване на усилията в борбата срещу международния тероризъм и обсъдиха въпроси, свързани с кризата в Сирия.

Руският лидер още един път е поздравил Доналд Тръмп с победата на изборите, пожелал му е успех при реализирането на предизборната му програма и е отбелязал готовността за изграждането на партньорски диалог с новата администрация на САЩ „на принципа на равноправие, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи един на друг“.

Путин и Тръмп са се договорили да продължат контактите си по телефона, а в бъдеще да се срещнат лично. Подготовката на срещата ще бъде поета от представителите на президентите. 

Превод и редакция: БЛИЦ