Македонците съществуват от 1944 година, а българите са по-стар народ и нация от македонците. Това каза бившият премиер Владо Бучковски, който беше избран от правителството на Зоран Заев за специален представител на страната в България, пише македонското електронно издание “Курир“, цитирано от "Труд".

Според него македонци и българи говорят един и същ език.


"Ако тръгнем от Споразумението с България, ние официално приемаме, че сме имали обща история. И това е неоспорим факт, но твърдението, че в момента сме един народ в две държави в Република Македония, ако тази теза бъде приложена, ще донесе повече вреда, отколкото полза. Привърженик съм на онези, които не са мнозинството.

От 1944 до 1991 г. силната пропаганда, която действаше, отчужди естествените съюзници, македонците и българите. Безспорно е, че имаме обща история, неоспоримо е, че българската нация, българският народ е създаден преди македонския.

Безспорно е, че това е официална позиция на България, че тя няма проблем със създаването на македонската нация през 1944 г., историците трябва да излязат от рамките на онова, което е било историография по времето на комунизма, казва Бучковски.