Местните власти в аржентинската столица вече ще глобяват по 60 долара граждани за сексуален тормоз на обществени места.
Новият закон беше одобрен в сряда от съветниците в града, където сексуалните волности са обичайни и по традиция към тях се проявява търпимост. 

На глоба подлежат лица за "директни или косвени сексуални коментари за тялото на друг човек, снимане и записване на интимни части от тялото на друг човек и физически контакт без негово съгласие, преследване и притискане, мастурбация на публично място и непристойно разголване".

Самият президент на Аржентина Маурисио Макри беше казал в интервю докато беше кмет на Буенос Айрес, че жените обичат да им казват "Колко хубави задни части имаш".

Вносител на законопроекта е Пабло Перейра, който изтъкна, че някои форми на сексуален тормоз са приети като част от културата на поведение. "Но това не значи, че трябва да търпим тази злоупотреба". 

Статистика на неправителствената група Casa del Encuentro сочи, че всеки ден средно по една аржентинка е убивана в резултат сексуално насилие. 

През октомври Аржентина беше разтърсена от изнасилването и убийството на 16-годишно момиче, което беше набито на кол от нападателите си. 

Този случай доведе до масови протести в много латиноамерикански държави с искане за решителни действия срещу домашното насилие и убийствата от омраза към жените. По време на последния протест на 26 ноември държавният глава Макри прие роднини на жертви на сексуално насилие в президентския дворец.