Според непотвърдена информация, идваща предимно от опозиционни китайски източници,  президентът на Китай Си Дзинпин (или премиерът Ли Къцян) е бил поставен под домашен арест от Народната освободителна армия (НОА), съобщава HW News.

В социалните медии се появиха множество съобщения, че военните са направили преврат в Китай и са поели властта, а президентът Си Дзинпин е арестуван. На този етап, всичко изглежда като целенасочена атака с фалшиви новини, насочена срещу лидера на Китай.

Припомняме, че следващия месец предстои срещата на управляващата Комунистическа партия, на която се очаква президентът Си Дзинпин да се опита да наруши традицията и да застане начело за  трети петгодишен мандат като лидер.

Си Дзинпин към китайската армия: Гответе се за военни действия!

Всичко тръгна от Дженифър Зенг, китайска активистка за правата на човека, понастоящем е в САЩ, която написа в своя Twitter, че китайската армия се придвижва към Пекин.

"Военни превозни средства китайската армия се отправят към Пекин на 22 септември. Започвайки от окръг Хуанлай близо до Пекин и завършвайки в град Джанджиакоу, провинция Хъбей, цялата процесия е дълга до 80 км."

 

 

Китайският автор Гордън Чанг, който също  е базиран в САЩ, сподели нейното видео и написа:

"Това видео на военни машини, които се движат към Пекин, идва веднага след спирането на 59% от полетите в страната и задържането на висши служители. Има много дим, което означава, че има и пожар".

Обстоятелствата на прехвърлянето на военна техника към Пекин все още не са известни, но източници в КНР съобщават, че военната техника, включително бронирани машини, танкове и други оръжия, се намира на около 20 километра от китайската столица. И всъщност става дума за създаване на периметър около китайската столица.

На представения видеозапис можете да видите една от най-големите военни колони, вероятно организирани някога в историята - дължината й е около 80 километра.

Освен това като част от военната колона има стотици единици от най-разнообразна военна техника. Обстоятелствата на прехвърлянето на оръжия в посока Пекин остават неизвестни, но има и информация, че министър-председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян е бил арестуван от армията.

Индийският политик Субраманиан Суами написа в Twitter:

"Нов слух, който трябва да бъде проверен: Дали Си Дзинпин е под домашен арест в Пекин? Когато Си беше в Самарканд наскоро, лидерите на китайската комунистическа партия трябваше да отстранят Си от партийното командване на армията. След това последва домашен арест. Така върви слухът".

Според слуховете, генерал Li Qiaoming от Китайската народноосвободителна армия може  да замени Си Дзинпин, начело на китайската комунистическа партия.

 

 

Ситуацията на място

Ситуацията в Пекин е спокойна и няма засилени мерки за сигурност, съобщават обаче чуждестранни журналисти. Няма видимо присъствие на службите за сигурност в Пекин, седмица преди страната да отпразнува основаването на Народната република.

Навсякъде, където хората се занимават с ежедневните си задачи, включително на забележителния площад Тянанмън.

Пътуванията до и от Пекин са напълно възможни. Билетите за самолет и влак се предлагат онлайн, въпреки че цените са скочили преди празничната седмица. Няма прекъсвания на интернет или социални медии, или промени в телевизионните програми.

Стотици въздушни полети до и от летищата в Пекин действително са отменени, но на фона на хиляди, които се осъществяват по график. Закъсненията и отмените курсове са постоянен проблем в Китай от месеци поради пандемичните ограничения.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук