Бившият заместник-министър на обществената сигурност на Китай Сун Лицзюн получи смъртна присъда, след като беше признат за виновен във вземане на десетки милиони подкупи, манипулиране на фондовия пазар и незаконно притежаване на оръжие.

Присъдата и тежкото наказание за бившия заместник-министър идват преди срещата на управляващата Комунистическа партия на Китай следващия месец, на която се очаква президентът Си Дзинпин да се опита да наруши традицията и да застане начело за  трети петгодишен мандат като лидер.

53-годишният Сун беше изключен от Комунистическата партия през 2021 г. за "тежки нарушения" на партийната дисциплина и закона.

Съд в провинция Дзилин, в североизточната част на Китай, издаде смъртна присъда на Сун, с 2 години отсрочка, след което той ще бъде изправен пред доживотен затвор без възможност за замяна, съобщиха китайските държавни медии.

Бившият заместник-министър на сигурността е получил 646 милиона юана (91 милиона долара) подкупи между 2001 г. и 2020 г. и чрез подставени лица  е манипулирал сделки на фондовия пазар, което е донесло 20 милиона долара за определени лица.

Той също така е имал две незаконни огнестрелни оръжия, съобщи китайският Global Times. Като част от наказанието, цялото лично имущество на Сън е конфискувано.

 

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук