Щом чуем Гърция, веднага се сещаме за море, узо, сиртаки. Страната на боговете, която ни посреща с усмихнато слънце за “Добре дошли”. За да запазим и ние усмивката обаче е необходимо да познаваме и спазваме гръцките закони.

При шофиране в Гърция няма обратен завой. Забранено е също автомобилът да има открит теглич, като глобата за нарушителите е 160 евро.

За превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч или движение по магистрала с над 150 км/ч може да олекнете с 350 евро и да ви отнемат шофьорската книжка за 90 дни. За водачи, употребили алкохол, санкцията варира от 200 до 1200 евро, като към това се добавя отнемане на книжката за шест месеца и евентуално два месеца затвор, в зависимост от промилите алкохол в кръвта.

Българка се оплака от нова тежка глоба за шофьорите в Гърция, ако правят това зад волана

Внимавайте при неправилно паркиране в градовете. На много места то е разрешено само от едната страна на улицата, уточнява "Труд". Глобата за чужденци е между 40 и 80 евро. За неправилно паркиране гръцката полиция масово сваля регистрационните номера на автомобилите.

Глоби се налагат, както на гръцки така и на чуждестранни превозни средства. Чужденците получават номерата си, след като платят глобата, а минималният срок за връщането им е 20 дни. Глобата се плаща в местната общинска администрация, а за наложен фиш от КАТ глобата се плаща в пощата.

Не говорете по мобилен телефон по време на шофиране - наказанието е 200 евро. В никакъв случай не се опитвайте да подкупвате полицай - ще ви арестуват и ще поставят автомобила ви под възбрана за движение поне за шест месеца.

Указателните табели по пътищата са големи и изписани на гръцки и английски език. На автомагистралите, където се очаква, че се движите бързо, първо ще видите табелата само на гръцки, но веднага следва надписът и на английски език.

Повечето междуградски пътища са широки, с едно платно и аварийна лента във всяка от посоките, а автомагистралите са с две платна и една аварийна лента във всяка от двете посоки на движение. Ако превозното средство зад вас подаде мигач за изпреварване, неписано правило е да отбиете леко вдясно, навлизайки частично в аварийната лента.

Внимание шофьори: 100 евро глоба и месец без книжка, ако направите това в колата си в Гърция

Не качвайте хора на стоп. Според гръцкия наказателен кодекс, присъдите за трафик на нелегални емигранти са от 2 до 20 години лишаване от свобода за всеки превозван човек.

Сред другите солени глоби за неспазване на правилата е 300 евро за оставяне на отпадъци на плажната ивица. Забранено е поставянето на палатки и каравани извън определените за къмпинг места. Нарушителите се наказват със 150 евро глоба и до три месеца затвор.

Шофьорите с чехли и джапанки олекват с 50 евро.

Забранено е внасянето на гориво, което се тълкува като нелегален трафик на акцизна стока. За наказание се конфискува превозното средство.

Забранено е носенето на огнестрелно и хладно оръжие, ако нямате разрешително, което трябва да бъде преведено и на гръцки език.

На общинските плажове чадърите не се таксуват

Безплатен шезлонг срещу напитка

Към напитките предлагат и почерпки от заведението

Фрапето в Гърция задължително се сервира с чаша или бутилка вода

Гърция продължава гостоприемно да посреща туристите по своите курорти, без промяна на практиката “напитка срещу безплатен шезлонг” от заведението, което ги стопанисва.

В Северна Гърция, където почиват масово българи, чадърите и шезлонгите не се плащат отделно, а се ползват безплатно, когато си поръчате напитки или храна от местния плажен бар.

Счупих рекорда – дадох само с 9,50 евро за ден плаж в Гърция! ВИДЕО

Самите чадъри са безплатни, но на общинските плажове, независимо дали са на първа линия, или във вътрешността на плажа. Разбира се има и платени плажове, които се стопанисват от рентиери, които сами определят правилата и съответно цените на пясъчната ивица.

Освен това масово по заведенията, при това не само тези на плажа, домакините предлагат почерпка срещу направена поръчка. Така бирата обикновено върви с малко пакетче чипс или ядки. А фрапето задължително се сервира с чаша или бутилка с вода.

На полуостров Халкидики дори използват персонал от различни националности и още на влизане в заведението питат посетителите от къде са и пращат сервитьор, който говори техния език, за да улеснят туристите.

Оферти в Атика

15 евро за сандвич на плажа в Кавури

Плажовете край столицата Атина са платени

С покачването на температурата и наближаването на лятото все повече хора се втурват към плажовете на и край столицата Атина в областта Атика. Повечето от които не са безплатни.

На организирания плаж в квартал Алимос входната такса е 6 евро в делничен ден и 8 евро през уикенда, а шезлонгът струва 2 евро. Безплатният вход е привилегия само за жителите от квартала.

На плажа Вулиагмени входът е 10 евро на човек, а за деца до 5 години и хора с увреждания е безплатен.

На плажа в Кавури цената за шезлонг достига 14 евро, а цената за топка сладолед е 3 евро. Цената на шезлонгите варира в зависимост от това дали са на първа линия или по-назад на плажната ивица. Кафето е по 4 евро, а сандвичът струва 15 евро.

Фериботна линия

Първи маршрут за сезона до Спорадите от Солун

От Солун директно до Скиатос, Скопелос и Алонисос предлага компанията Seajets. Фериботната линията работи трета поредна година и е субсидирана от Министерството на корабоплаването.

От 3 юли ще има четвърти маршрут (в понеделник, сряда, петък и събота), като тази програма ще продължи до 16 септември, а от 3 юли връзката между Солун с Митилини и Лемнос ще стартира всеки вторник и четвъртък.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук