Руският министър на външните работи Сергей Лавров по време на телефонен разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу е подчертал, че ударите на САЩ по летището в близост до Хомс в Сирия подкопават усилията на Москва и Анкара да разрешат конфликта в страната, предаде ТАСС.
„Министрите са обсъдили положението в Сирия в контекста на предприетата от САЩ военна акция срещу въоръжените сили на тази страна в провинцията Хомс, при която загинаха и мирни жители“, пише в официално заявление на руското МВнР. „Сергей Лавров е подчертал неприемливостта на подобен акт на агресия, способен единствено да усложни и без това напрегнатата ситуацията и да подкопае предприеманите от Русия и Турция усилия по мирното разрешаване на сирийската криза“, обръщат внимание от институцията.

„Подчертана е необходимостта от обективно, без предразсъдъци разследване на всички обстоятелства от трагичните събития в Хан Шейхун“, пише още в заявлението.

Министрите са отбелязали „безалтернативността на продължаването на междусирийския преговорен процес като единствен начин за постигане на мира в Сирия“.