Външният министър на Украйна Павло Климкин съобщи, че ще подаде оставка и ще се кандидатира за депутат.

Той написа във Facebook, че в деня на встъпване в длъжност на новоизбрания президент Володимир Зеленски, ще внесе във Върховната рада и в президентската администрация своето заявление за напускане. 

Климкин обяснява, че действието му е проява на "политическа култура", тъй като следващият държавен глава трябва да може да създаде свой външнополитически екип и външнополитическа стратегия.

Павло Климкин е пръв дипломат на Украйна от 19 юни 2014 г., припомня ТАСС. Оповестеното по-рано днес решение на партията "Народен фронт" да излезе от коалицията си с"Блока на Петро Порошенко" отваря път за 30-дневни преговори за съставянето на нова правителствена коалиция, посочват световните агенции.

Това може би ще попречи на Зеленски да разпусне Върховната рада и да свика предсрочни парламентарни избори, тъй като те биха били прекалено близо до датата на редовните избори, които трябва да бъдат към края на октомври.

Володимир Зеленски, комедиен актьор и продуцент без политически опит, удържа убедителна победа на президентските избори през април. Но неговата партия не е парламентарно представена, което му налага да свика предсрочни избори, докато популярността му е висока. Способността на новия президент да сътрудничи с депутатите ще бъде от голямо значение за това дали той ще може да изпълни обещанията си пред избирателите и да осъществи реформи, необходими за получаването на помощи от чужбина, коментира Ройтерс.

"Настоящата игра в парламента е поредното свидетелство за факта, че депутатите се безразлични към хората, които са ги избрали", гласи изявление на пресслужбата на Зеленски по повод решението на "Народния фронт" да излезе от правителствената коалиция.