Украинският военен експерт Олег Жданов е уверен, че американските противоракетни системи Patriot към ВСУ ще се справят отлично с руските крилати ракети Х-22, информира "УНИАН". Към днешна дата няма примери за подобни сваляния.

"X-22 никога не е бил използван в онези райони, които са покрити от комплекси Patriot. Затова нямаме пример за подобно сваляне", обяснява той.

Жданов припомня, че Х-22 е стара съветска ракета, разработена през 70-те години за борба с американските самолетоносачи:

"След като бъде изстреляна от самолет, тя лети по балистична траектория. Тоест пада като обикновена балистика. Съдейки по факта, че днес имаме такъв богат опит - ние свалихме 15 от 15 "Кинжали" - то ракетата X-22 няма да е проблем за комплекса Patriot.

Тя е много по-бавна и не променя траекторията си за разлика от "Кинжал".Веднага щом X-22 попадне в обсега на Patriot или комплекса SAMP/T, тя ще да бъде свалена."

В същото време Жданов обръща внимание на факта, че руснаците отдавна не са използвали X-22 за атаки срещу Украйна: "Или горивото е свършило, или има проблем с носителите. Не всеки самолет може да вдигне тази ракета.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук