От началото на войната в Украйна руската армия е дала 300 000 жертви - убити и ранени, освен това е загубила "стотици самолети и хиляди танкове", заяви Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.

Загубите на руската армия от началото на войната в Украйна надвишават 300 000 души - убити и ранени, заяви Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Във военно отношение Русия е загубила значителна част от въоръжените си сили“, подчерта Столтенберг в Брюксел днес по време на заседанието на министрите на външните работи на държавите от НАТО, в което участва и украинският външен министър Дмитро Кулеба. Освен това Русия е загубила „стотици самолети и хиляди танкове“, каза Столтенберг.

Той обаче не уточни колко точно от тези 300 000 души са били убити, и колко са ранени. Не бяха съобщени и оценките на НАТО за загубите от украинска страна, отбелязва германската осведомителна агенция ДПА.

Столтенберг: Путин има висок праг на търпимост относно жертвите

Говорейки за загубите на Русия, Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че няма надежда големите загуби да доведат до скорошен край на войната в Украйна. По неговите думи президентът на Русия Владимир Путин имат висок праг на търпимост, когато става дума за жертвите.

Няма точни данни за това колко военнослужещи са загинали от началото на руската инвазия в Украйна. Правителството на САЩ оценява загубите на руската страна на 120 000 загинали и още 170 000 -180 000 ранени, съобщи през август вестник "Ню Йорк Таймс", като се позова на свои източници. По това време американското разузнаване оценяваше украинските загуби на 70 000 убити и 120 000 ранени.

Към 15 ноември тази година руските средства за осведомяване са потвърдили смъртта на най-малко 37 000 руски военнослужещи. Тези публично достъпни данни отчитат само жертвите, потвърдени от роднини, официални лица, медии или снимки от гробищата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук