Северна Корея няма да получи облекчение на санкциите преди да направи проверими стъпки за денуклераизация. Това е заявил американският министър на отбраната Джеймс Матис на форум по сигурността в Сингапур, съобщава АФП.
 

Той е подчертал, че е особено важно в този момент международната общност да остане единна и да запази санкциите, наложени на Северна Корея от Съвета за сигурност на ООН.
 
„Северна Корея ще получи облекчение само когато демонстрира проверими и необратими стъпки към пълно ядрено разоръжаване“, заяви Матис.
 
Ключова задача преди предстоящата среща на 12 юни между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун е да се състави дневния ред. Основната точка ще бъде денуклеаризацията, но има голяма разлика в разбирането на този термин от двете страни, според Матис.
 
САЩ ще искат Северна Корея да се откаже от ядрените оръжия напълно по проверим начин, като в замяна получи облекчаване на санкциите и икономическа помощ. Северна Корея от своя страна ще иска да запази ядрения си потенциал, докато не получи гаранции, че САЩ няма да се опита да свали режима.