Миналата седмица германската министърка за помощите за развитие призова да не се оставят ненаказани престъпленията в Конго. Оказва се обаче, че един от отговорните за зверствата живее необезпокояван в Германия, посочва Дойче веле.
Игнас Муруанашияка не е готов да даде интервю. Поради причини от личен характер, както казва. Не звучи особено обезпокоен, че международната полицейска организация Интерпол го издирва. Муруанашияка, който е на 45 години, глава на семейство и живущ в Манхайм, е шефът на милициите ФДЛР /Демократични сили за освобождение на Руанда/. От Германия той дърпа конците в зоната на бойните действия в Източно Конго, макар федералната провинция Баден-Вюртемберг да му е забранила каквато и да била политическа дейност.
Интерпол го издирва заради разпалване на война и геноцид, в Руанда е издадена заповед за задържането му под стража. Въпреки това той организира сраженията на своята милиция, обвинявана в брутални насилия срещу цивилното население. Винфрийд Нахтвай, говорител по политиката за сигурност на Зелената партия, казва: "Г-н Муруанишияка е обвинен, че като президент на ФДЛР е политическият лидер на една терористична организация. ФДЛР действа от години в Източно Конго, в двете Киву-провинции и е обвинена от Мисията на ООН в Конго, както и от много правозащитни организации, в систематично участие в престъпления срещу цивилното население и специално в масови изнасилвания на женското население."
Милицията ФДЛР играе важна роля във войната в Източно Конго. Смятана е за съюзник на конгоанското правителство в гражданската война. Лидерът на бунтовниците от племето Тутси Лаурент Нкунда например обосновава борбата си с необходимостта племето Тутси да бъде бранено от бунтовниците хуту от ФДЛР. Според правозащитни организации членове на ФДЛР са екстремисти от племето Хуту и забягналите отговорни лица за геноцида в Руанда. Нкунда обвинява правителството в Киншаса, че снабдява хуту-бунтовниците с оръжие.
През последните няколко дни ситуацията се изостри допълнително. Десетки хиляди се спасяват с бягство.
"Позор за германската политика"
За зеления депутат Нахтвай е скандално, че някой като Муранишияка живее до висша степен необезпокояван в Германия и действа от там: "Че политическият лидер на една такава терористична организация може да живее до голяма степен свободно във ФР Германия, че дори може да продължава оттук политическата си дейност, е позор за германската политика. Тя не изпълнява международното си задължение да озапти подобен човек. Започналите следствени действия дотук са преустановени. Очевидно обаче и усилията на разследващите са били доста половинчати, а федералното правителство дори се отказва да заеме политически недвусмислена позиция по този скандал." /БЛИЦ