Група специалисти от седалището на компанията във Волфсбург, се намират на острова, за да извършат аутопсия на пилотната програма за автономно управление. Става въпрос за най-новото развитие на един стремеж, на който бе даден тласък от началото на есента, с поредица от контакти на гръцкото правителство и администрацията на германската компания, съобщава "Труд".

Според информация двете страни вече са в последната фаза на преговорите за договор и се очаква подписите да бъдат положени до 3 март.

Първоначалната идея е била да се активира MAN и следователно VW в Гърция, нещо което е обсъждано и с предишното правителство на Алексис Ципрас.

Новото правителство на Кириакос Мицотакис обаче се активира още повече и с въпроса се зае зам.-министърът на външните работи и икономическата дипломация Костас Франгойанис. Първата среща бе осъществена през Септември 2019 г. в Карсфелд на Мюнхен, в централата на ΜΑΝ която се причислява към групата на VW.

Франгойанис се срещна с д-р Карстен Индра – ръководител на производството на MAN и служител в бюрото на компанията, с Атанасиос Стимониарис – председател на работните комисии и член на надзорния съвет на VW, и с Атанасиос Крикис – представител на съвета на работниците на MAN.

Първите дискусии бяха за потенциала, който би могъл да предостави „зеления“ остров, който MAN-VW би могъл да използва за автоматизирани шофьорски тестове на камиони и автобуси на компанията в реални условия. Съгласно действащото европейско законодателство той може да бъде тестван в реални условия само до ниво „4”.

Тестове за ниво „5“ – управление без физическото присъства присъствие на водач в превозното средство, MAN ще извършва тестове на стари самолетни писти в Германия, които не отговарят на изискванията за шофиране в реални условия. Тестовете на ниво „5“ стават само в определени Щатове на САЩ, като Калифорния.

Гръцкото предложение е остров Тасос да се превърне в „умен остров“, който съчетава предимството на пристанището Кавала и летищната инфраструктура. Следват по-нататъшни контакти както в Германия, така и в Атина, като министър-председателят Кириакос Мицотакис се срещна с Директора на VW Хърбърт Диес, ръководител на делегацията на VW на 20 декември в резиденцията Максиму. Участваха също така министърът на развитието Адонис Георгиадис и заместник-министрите на външните работи Костас Франгоянис и Никос Папатанасис.

MAN и VW поставят особен акцент върху научните изследвания и технологиите на бъдещето с бюджет от 45 милиарда евро през следващите години, като част от които могат да бъдат насочени към Гърция.

За пилотната програма на автономното управление на остров Тасос гръцката държава ще осигури инфраструктура в пътните мрежи, телекомуникациите и енергетиката. Обмяната ще представлява една голяма инвестиция в авангардни технологии, които ще създадат много работни места и в същото време ще донесе добавена стойност към инвестиционния профил на региона и страната.