Времето полудя - в най-северното обитавано място на Земята, Алърт в Канада, където през юли температурите обикновено се движат между 3 и 4 градуса,  вчера бе отбелязан абсолютен рекорд - 21 градуса по Целзий, предаде Франс прес.

Агенцията се позовава на канадската метеорологична служба.

Алърт се намира на по-малко от 900 километра от Северния полюс.

"Това е доста необикновено като статистика, това е един пример сред стотиците и стотици други рекорди, поставени от глобалното затопляне", подчертава Армел Кастелан, метеоролог в канадското министерство на околната среда.

Кастелан добавя, че в неделя в Алърт са били измерени 21 градуса, а в понеделник - 20 градуса. "Никога не сме виждали подобно нещо", каза той.

Метеорологичната станция в Алърт е създадена през 1950 г.

Глобалното затопляне е резултат от много фактори, но най-важен сред тях е хищническата алчност на световните корпорации.

За да изчерпят и последните запаси от петрол на земята и да спечелят стотици трилиони долари, те от десетилетия бойкотират създаването на алтернативни двигатели – електрически, водородни и т.н.

Освен това милиони хектари гори са подложени на безогледна сеч отново с цел печалба.

След като съсипа природата, за да натрупа несметни богатства, сега същата върхушка иска от обикновените хора нови трилиони долари – този път да се бори с щетите, които нейната алчност причини.