Вървим към епидемия от безсъние Новите поколения спят все по-малко, смятат учени.Начинът на живот на съвременния тийнейджър е все по-обезпокоителен. И това не е заради исконния сблъсък между поколенията, а заради нездравословното всекидневие, към което привиква съвременния млад човек, твърдят британски специалисти: “Днешният тийнейджър взема от информационното общество всичко, свързано с най-авангардните технологии, като при това е готово без съжаление да жертва своето здраве”.
Британските лекари от медицинската оранизация Dream Council са извършили допитване до няколко хиляди момчета и момичета на възраст между 12 и 16 г. Почти 25% от тях признават, че редовно заспиват с включен телевизор, радио или компютър, защото не могат да се “разделят със своите любими “играчки””, докато сънят не ги събори.
“Спалнята на съвременния тийнейджър е пълна с техника и прилича много повече на мултимедиен център, отколкото на място за почивка”, коментират учените, цитирани от ВВС.

Разбира се, такъв начин на живот се отразява лошо на здравословното състояние. Около 40% от анкетираните признават, че се чувстват винаги отпуснати и изморени, а обяснението е просто – те спят средно от 4 до 7 часа в денонощието, т.е. доста под препоръчителните средно 8 часа.
Същевременно само 20% от тийнейджърите заязяват, че разбират значението на здравия и продължителен сън.
Британските специалисти дори въвеждат специлен термин (junk sleep), за да илюстрират факта, че растящото поколение се отнася пренебрежително към съня и го счита за “загуба на време”.
“Да се повлияе на разбиранията на съвременното младо поколение е практически невъзможно”, признава проф. Джим Хорн, “каквито и съвети да им даваме, те ги пускат покрай ушите си и живеят според собствените си схващания, като нехаят за здравето си”.
Според данни от статистиката, в съвременния свят над 45% от възрастните хронично не си доспиват, а при 20% от хората нарушенията с съня придобиват признаците на заболяване.
Тенденцията, която се очертава при новото покобение, е още по-притеснителна, смятат британските специалисти.../Здраве.бг